Ricardo's in Odeon
Ode aan het bewezen ruig
Onderdeel van Odeon is Ricardo’s: het restaurant in het souterrain waar topkok Ricardo van Ede zijn gedachtegoed van A tot Z doorvoert. Ricardo’s manier van koken kenmerkt zich door een voorliefde voor eerlijk, ambachtelijk, bijna boers eten. Het Nieuwe Ruig avant la lettre: in Ricardo’s geval het Bewezen Ruig. Daarmee verdiende hij op zijn 21e immers al zijn eerste Michelinster.
Ode aan Aandacht
Bij Ricardo’s staat een passie voor goede producten en ingrediënten centraal. Alles, van boter tot biefstuk, moet een persoonlijkheid hebben. Dat betekent niet per se dat producten duur moeten zijn: je moet vooral proeven dat er aandacht aan is besteed. Daarom ontwikkelt Ricardo samen met het Vlaamsch Broodhuys een eigen huisbrood en wordt er ambachtelijk bier van Brouwerij de Molen geserveerd. De huisgemaakte piccalilly, azijnen en chutneys zijn in het bargedeelte te koop.
Ode aan Smaak
Alles mag en niets moet. Gasten kunnen kiezen voor een hapje en een glas wijn aan de bar, alleen een hoofdgerecht, een driegangendiner of een avondvullend feest van gerechten. Het personeel komt aan tafel vragen waar mensen zin in hebben. Er is geen tastbaar menu; de verzameling keuzes komt dagelijks organisch tot stand door de goede relaties met leveranciers. Vis en vlees spelen een belangrijke rol, maar groenten zijn bij Ricardo’s allerminst een onderschoven kindje. Integendeel: zij vormen een belangrijk onderdeel van de proviand. Een vegetariër voelt zich daardoor net zo welkom als een overtuigd carnivoor.